|
|
Evlilik İlişkinin Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Anne – Baba arasındaki Evlilik İlişkinin
Çocuklar Üzerindeki Etkisi
· Öncelikle eşinin yanında kendini “tam bir kadın” – “tam bir erkek” olduğunu hisseden bir insan çocuğu olduktan sonra kendinin “anne” – “baba” olduğunu hisseder.
· Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, eşinin isteklerini fark edip yerine getirebilen kişi çocuklarının ihtiyaçlarını da anlayıp karşılayabilir.
· Mutlu bir karı-koca ilişkisine sahip eşler çocuklarına mutlu bir ortam sağlayabilirler.
· Anne-Baba çocuğuna nasıl davranmaya çalışırsa çalışsın, çocuklarına ancak kendi içlerindeki duyguyu yansıtabilirler.
· Eşinin ve evinin sorumluluğunu alabilen kadın-erkek, çocuklarının sorumluluğunu alabilir.
· Kendi yuvasının, büyüdüğü yerden farklı bir yuva olduğunu fark eden anne-baba, çocuklarına gerçekçi yaklaşabilir.
· Çocukça ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmiş, doyurabilmiş anne-babalar kendilerini oldukları yaşta hisseder ve çocuklarının da çocuk olduğunu hissederek onları anlayabilirler. Böylece çocuklarıyla çatışmaya girmez, sorunlarına yardımcı olabilirler.
· Anne-Baba “yuva”ya ne ektiklerini çocuklarının davranışlarından ve ruh halinden anlayabilirler.
· Anne-Baba ister severek ister görücü usulüyle evlenmiş olsun, evliliğini sürdürmesi ve özellikle de çocuk dünyaya getirmesi ile birlikte bir yuvanın sorumluluğunu almış demektir.
· Anne-Babalar önce birbirlerine karşı saygı duymalı, çocukları ile ilgili konularda anlaşma sağlayarak tutarlı, birbiriyle uyumlu davranışlar sergilemelidirler. Ancak anne-babasının birbirine saygı gösterdiğini, birbirini anladığını gören bir çocuk güvenli bir yuvada yaşadığını hissedebilir.
|
|